De gezonde thuiswerk (ontbijt)muffin
#gezond #traktatie #voorraad
Hoeveelheid
12 Muffins om snel te maken, makkelijk te bereiden maar vooral SUPER gezonde (ontbijt) muffins.
Tijd
Wat heb je nodig
- 300 gram (spelt- en/of boekweit-) meel
- 2 eieren
- 1 eetlepel kaneel- of koek- of speculaaskruiden
- 2 eetlepels chiazaad of gebroken lijnzaad
- 250 ml (soja) melk
- 1 handje kokosrasp
- 2 rijpe bananen
- 75 gram (diepvries) rood fruit
- 1 zakje (15g) bakpoeder
- 3 el olijf- of zonnebloemolie
Glutenvrij: gebruik boekweitmeel.
Lactosevrij: gebruik sojadrank of lactosevrije melk of rijstdrank.
Koemelkvrij: gebruik sojadrank of rijstdrank.
Fodmaparm: gebruik speltbloem ipv speltmeel en/of boekweitbloem en lactosevrije melk
Materiaal
- Muffin vormpjes
- Beslagkom
- Mixer
- Spatel
- Oven
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng het meel, bakpoeder, geprakte banaan, melk, 2 eetlepels olie en de 2 eieren door elkaar.
- Mix het geheel tot een beslag dat iets dikker is dan pannenkoekenbeslag.
- Meng met een spatel de zaden, specerijen en het rood fruit door het beslag.
- Vet de 12 muffinvormpjes in met olie.
- Vul de vormpjes tot de rand met het beslag en bestrooi met kokosrasp.
- Bak de muffins gaar in ongeveer 20 minuten. Ze hoeven niet droog te zijn van binnen.
Eén muffin levert ongeveer 170 kcal.
Eet de muffin als ontbijt met een schepje yoghurt erbij en je dag begint goed! Je kunt er eventueel nog fruit over de yoghurt strooien en heb je extra calorieen nodig dan voeg je daar nog een eetlepel noten aan toe.
Vergeet niet er iets bij te drinken.
De muffins zijn ook erg lekker doorgesneden en besmeerd met zuivelspread en vruchtenspread (jam) of als traktatie bij de middag thee met clotted cream en jam. Wel minder gezond maar zoals Marlijn zegt "alleen maar gezond is ook ongezond". Als ABCdietisten streven wij naar een voeding van 80% gezond - 20% ongezond.
Tip: vries de muffins in. Je kunt ze ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer.
Recept van ABCdietist Marlijn Mallens