Recepten van ABC Diëtisten

Pompoencake

Pompoencake

#pompoen #cake #vezelrijk #zoet #tussendoortje

Hoeveelheid

1 cake +/- 12 plakjes

Wat heb je nodig

Voor de cake:

  • 400 gram pompoenblokjes (diepvries werkt prima!)
  • 250 gram speltmeel
  • 100 gram rozijnen
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 1 theelepel vanille poeder of aroma

Voor de topping:

  • 100 ml/gram creamcheese light (van Philadelphia bijvoorbeeld)
  • 50 ml/gram magere kwark
  • 1 eetlepel honing (5 gram)
  • 1 theelepel vanille poeder of aroma
  • 20 gram pecannoten

Materiaal

een cakeblik

oven

Bereidingswijze

 

  • Kook de pompoenblokjes in een grote pan water in 10 minuten zacht en gaar. Giet de pompoenblokjes af en laat ze even afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Roer in een grote kom het speltmeel, bakpoeder, kaneel en de koek- en speculaaskruiden goed door elkaar.
  • Mix de pompoenblokjes samen met de eieren, rozijnen en vanille in de blender tot een glad mengsel.
  • Schenk nu het pompoen-mengsel in de kom met speltmeel en roer het beslag goed door elkaar met een garde.
  • Vet een cakevorm in of bekleed hem met bakpapier. Giet nu het beslag in de cakevorm en maak de bovenkant mooi glad.
  • Bak de pompoencake 40 minuten in het midden van de oven. Zet daarna de oven uit en laat de Pompoen Cake afkoelen in de oven, dan stort ‘ie niet in!
  • Als de cake helemaal is afgekoeld kan je aan de slag met de topping!
  • Mix voor de topping de creamcheese, magere kwark, honing en vanille in een kom goed door elkaar.
  • Smeer de topping uit over de cake, hak de pecannoten fijn, strooi deze over de topping en je pompoencake is ready to eat!

Eet smakelijk!


Een plakje pompoen cake (1/12) bevat:
Calorieën: 143
Koolhydraten: 21,3 gram
Eiwitten: 5,6 gram
Vet: 3,9 gram
Vezels: 1,8 gram