Onze nieuwsberichten

December - bereikbaarheid en een (eet)tip voor deze drukke maand

December - bereikbaarheid en een (eet)tip voor deze drukke maand

01-12-'23

Tussen  Kerst en Oud&Nieuw is het afsprakenburo gesloten. Je kunt  de voice-mail  inspreken door te bellen naar 06-43425690. Op werkdagen zal de voice-mail om 12.00 uur door een ABCdietist verwerkt worden. 

Mocht je dieetvoeding willen bijbestellen, dan kun je hiervoor bellen naar Eurocept: 030-6691240 of door te mailen naar medischevoeding@eurocept.nl

Vermeld altijd duidelijk je naam en geboortedatum. 

 

Genieten van eten staat bij ons, ABCdietisten voorop!

De Lidl, AH, Jumbo, food-magazines, social-media, overal zijn meer dan overheerlijke recepten voor de feestdagen te vinden, vaak met voor ieder wat wils.

Daarnaast zijn er nog genoeg dagen in december die overblijven om wel een gezonde maar ook lekkere maaltijd te bereiden. Hoe fijn is het als de oven (spaart ook gas) al het werk gaat doen zodat u tijd overhoudt voor andere leuke dingen of om juist wel die wandeling te maken die er anders bij in schiet. Of gewoon even met een boek op de bank omdat u alle dagen al aan het zorgen bent geweest.

Hieronder vindt u een tweetal favoriete recepten voor 4 personen van ABCdietist Ellen Steinmeijer uit het boek ‘ de Groene Bakplaat’ geschreven door Rukmini Iyer.

Houd ook de website www.abcdietist.nl in de gaten voor meer december recepten of gebruik 1 van de recepten die er al op staan.

Eet lekker.

 

 

 

KANPPERIGE BLOEMKOOLSCHIJVEN / Vegetarisch

 

Ingrediënten:

 

1 grote! Bloemkool

1 rode ui, in vieren

1 eetlepel olijfolie, plus extra voor eroverheen

1 theelepel (zee)zout

4 theelepels harissa (mild, tenzij u van pittig houdt)

125 gram zachte geitenkaas, verkruimeld

30 gram pijnboompitten, grof gehakt of cashewnoten

20 gram grove droge broodkruimels (bijv. Panka, Japans broodkruim)

2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie

 

Opdien met:

Couscous (bereiden volgens de verpakking) of plat (volkoren) broodkruim

Griekse yoghurt

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden C.

Trek de bladeren van de bloemkool en leg ze met de rode ui op de (diepe) bakplaat.

Voeg de olijfolie toe, een ½ eetlepel zout en schep alles goed om.

 

Snijd de bloemkool in ongeveer 4 dikke plakken en lag deze op de bladeren en de ui.

Wrijf de bloemkoolplakken aan beide kanten in met een ½ theelepel harissa per kant.

Bestrooi met de resterende ½ theelepel zout en verdeel de geitenkaas over de bloemkool. Druk dit een beetje aan.

 

Schep de pijnboompitten/cashewnoten, panko, peterselie door elkaar en strooi dit over de bloemkoolplakken.

Besprenkel dit met olijfolie en zet de bakplaat 25-30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de bloemkool net gaar.

 

Dien dit op met couscous/brood en Griekse yoghurt.

 

 

*****************************************************************************

 

CAPONATA (aubergines) / VEGAN

 

Ingrediënten:

800 gram aubergines, in 8 parten en dan doormidden

1 rode ui, in 8 partjes

2 eetlepels olijfolie

1 theelepel (zee)zout

2 teentjes knoflook, geperst

3 takjes rozemarijn

25 gram kappertjes

75 gram groene olijven, zonder pit

2 blikken gepelde tomaten (totaal 800 gram) in stukjes gesneden

2 theelepels rode wijnazijn

25 gram verse basilicum, in stukjes gescheurd of platte peterselie fijn gesneden

30 gram geroosterde amandelen.

 

Opdienen met:

Bulgur (bereiden volgens verpakking of plat brood

 

Bereiding:

Verwarm de over voor tot 200 graden C.

 

Doe de aubergine in een ovenschaal.

Wrijf de aubergine partjes goed in met olijfolie, zout en knoflook.

Leg de rozemarijn erboven op

Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven.

 

Haal de schaal uit de oven.

Voeg de kappertjes, rode wijnazijn, olijven, tomaten, toe en schep alles voorzichtig om.

Zet de schaal 20-30 min terug in de oven. De saus moet ingekookt zijn.

Proef en voeg indien nodig peper en extra zout toe of zet dit op tafel zodat iedereen dit zelf kan doen*.

Strooi de basilicum/peterselie en de amandelen erover en dien op met bulgar of het brood.

 

*Variatie (vegetarisch):

Beleg de schaal met in plakjes gesneden mozzarella en zet deze nog even onder de grill totdat de mozzarella gesmolten en een beetje verkleurd is.

 

 

 

 

# Vegan

# Vegetarisch

# December

# De groene bakplaat

# Ellen Steinmeijer